Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι αθλητικές εκδηλώσεις και ολόκληρο το πρόγραμμα των Ελευθερίων 2015 στην Κομοτηνή

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου από την πρόεδρο της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. Νατάσα Λιβεριάδου το φετινό πρόγραμμα των Ελευθερίων για την πόλη της Κομοτηνής, οι εκδηλώσεις των οποίων θα διαρκέσουν από τις 2 έως τις 17 Μαΐου. Μαζί της στην παρουσίαση ήταν και ο Βασίλης Αλμανίδης, περιφερειακός διευθυντής της ΟΤΕ, αφού οι OTE και COSMOTE είναι χορηγοί των φετινών εκδηλώσεων. Αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και στα φετινά Ελευθέρια.



Αναλυτικά στις 2 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής θα γίνει επίδειξη τεχνικών JΙU JITSU και JUDO από µαθητές-αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου «Δίας»-Budo Academy, µε την επίβλεψη του υπεύθυνου προπονητή Αλέξανδρου Παρασίδη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τεχνικές παιδικού-προπαιδικού Jiu Jitsu, αγωνιστικού Jiu Jitsu και Judo, παιδικής-προπαιδικής αυτοάµυνας, αυτοάµυνας ενηλίκων και αυτοάµυνας για γυναίκες. Η επίδειξη θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι.
Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου η Ένωση Ποδηλατικών Σωµατείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία µε τον Π.Σ.Κ «ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ» διοργανώνουν ποδηλατικό αγώνα δρόµου µε την ονοµασία «Τοπικό Πρωτάθληµα Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ. αντοχής και ατοµικής χρονοµέτρησης». Το Σάββατο η εκκίνηση θα γίνει από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωµένης Βαθυρρύακος, ενώ την Κυριακή από την Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής. Οι ώρες εκκίνησης και των δύο ημερών θα ανακοινωθούν από τον «Θράκα Ιππέα» τις επόμενες μέρες.

Την Κυριακή 10 Μαΐου θα γίνει από τη Λέσχη 4Χ4 Κομοτηνής επίδειξη δεξιοτεχνικής οδήγησης. Η επίδειξη θα γίνει στο χώρο της Λέσχης στο Τυχερό και θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωΐ.
Την ίδια μέρα στις 12:00 το μεσημέρι και από την Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής θα διεξαχθεί από τους On–Bikes! Ποδηλάτες Κοµοτηνής γιορτινή ποδηλατοπορεία με σύνθημα «Η Ελλάδα ποδηλατεί! Η Κοµοτηνή ποδηλατεί! Να είστε όλοι εκεί! Σας περιµένουµε!».

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου στην αίθουσα της Καπναποθήκης θα λειτουργήσουν δύο αθλητικές εκθέσεις. Η πρώτη έχει τίτλο «ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1923 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980» και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. Ευάγγελος Αλμπανίδης. Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ AΠΟ ΤΟ 1946 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1973» ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και την επιμέλεια έχουν τα Γενικά Αρχεία Κράτους νομού Ροδόπης. Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό το πρωΐ από τις 11:00-13:00 και το απόγευμα από τις 19:00-22:00.
Την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 το πρωΐ στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής θα γίνει εκδήλωση γνωριμίας με το άλογο και δωρεάν βόλτες από τον Ιππικό Πολιτιστικό Όμιλο Κομοτηνής.
Την ίδια μέρα το απόγευμα στις 18:30 θα διεξαχθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι αγώνες σκυταλοδρομίας KOMOTINI STREET RELAYS 2015, ενώ από τα ΤΕΦΑΑ θα γίνει στις 17:00 η εκκίνηση του αγώνα 12 χιλιομέτρων. 

Όλες οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων είναι ελεύθερες για το κοινό. 

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα των Ελευθερίων Θράκης 2015 για την πόλη της Κομοτηνής έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Μαΐου 2015
 

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ JΙU JITSU και JUDO ■ώρα: 12:00
Οι µαθητές-αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου «Δίας»-Budo Academy, µε την επίβλεψη του υπεύθυνου προπονητή Αλέξανδρου Παρασίδη, παρουσιάζουν τεχνικές παιδικού-προπαιδικού Jiu Jitsu, αγωνιστικού Jiu Jitsu και Judo, παιδικής-προπαιδικής αυτοάµυνας, αυτοάµυνας ενηλίκων και αυτοάµυνας για γυναίκες.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


«ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» ■ώρα: 21:00
Η αυλαία της σχολικής χρονιάς πέφτει… Η αυλαία του Μεγάρου της πόλης ανοίγει… Μαθητές, καθηγητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Κοµοτηνής συναντώνται όλοι µαζί επί σκηνής στην καθιερωµένη ετήσια συναυλία τους για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ένας «Μουσικός Περίπατος» σε έργα κλασικής, παραδοσιακής, έντεχνης ελληνικής και ξένης µουσικής, µαζί µε έθνικ και τζαζ µελωδίες.
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.


Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ■ώρα: 10:00
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κοµοτηνής προσκαλεί µικρούς και µεγάλους για να τους ενηµερώσει για τις δράσεις του, προσφέροντας καφέ, διοργανώνοντας παράλληλα για τα παιδιά βιωµατικά παιχνίδια.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΦΗΣΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΡΗΚΑ» 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 20:00
Ο Μορφωτικός Όµιλος Κοµοτηνής, µε τη συνεργασία του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» και του Συλλόγου Ποντίων Κοµοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», διοργανώνει µουσικοχορευτική παράσταση µε θέµα τη µετανάστευση, την προσφυγιά και την ξενιτιά.
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ “BALKANATOLIA” ■ώρα: 21:00
Με τη διαπολιτισµικότητα να διακρίνει τη µουσική τους, οι “Balkanatolia” παίζουν µουσικά κοµµάτια µε επιρροές από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, αλλά και άλλες Βαλκανικές χώρες, επιδιώκοντας να στηρίξουν µε τα έσοδα από τη συναυλία το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής



∆ευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «…ΜΥΡΙΖΕ ΓΑΖΙΑ» ΤΗΣ ΒΑΝΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΒΟΥΤΣΑ ■ώρα: 19:30
Το βιβλίο «…µύριζε γαζία» της Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά παρουσιάζουν οι φιλόλογοι Σοφία Κιόρογλου και Άννα Μαρκούδη. Αποσπάσµατα του βιβλίου διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου.
Χώρος: Δηµοτική Βιβλιοθήκη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ «ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» ■ώρα: 21:00
Το µουσικό σχήµα «ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» ιδρύεται το 2008 µετά την επιτυχία του Κωνσταντίνου Κάλλια στο
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, όπου κέρδισε το 3ο Βραβείο. Το 2009 κυκλοφορεί από την
Polymusic το πρώτο cd τους και το 2012 τα «ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» συνεργάζονται µε τον Β. Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι «ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΚΡΗ», συµµετέχοντας µαζί του σε συναυλίες.
Μέλη του είναι οι: Κωνσταντίνος Κάλλιας (Μπάσο-πλήκτρα), Δηµήτρης Πατσαβούδης (Φωνή)
Στέλιος Παντίρης (Κιθάρα), Γιώργος Στραβουδούλης (Ντραµς) και Αλέξης Καδόγλου (Κρουστά).
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.



Τρίτη 5 Μαΐου 2015


ΕΚΘΕΣΗ ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΠΑΝ ΓΑΖΑΡΙΑΝ ■ώρα: 18:30
Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όµιλος Αρµενίων Κοµοτηνής διοργανώνει έκθεση πυρογραφίας του
Στεπάν Γαζαριάν. Διάρκεια: 5-8 Μαΐου 2015 • Χώρος: Αίθουσα Εκθέσεων Ιδρύµατος Παπανικολάου.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ■ώρα:19:00
Από τον Σύλλογο Γυµναστηρίων Κοµοτηνής και τα γυµναστήρια Whell and Still, Sport Fitness,
Planetgym, Lady’s Fitness Club, Action Club, Sports Center και το χορευτικό τµήµα του Θρακικού
Πνευµατικού Ωδείου Κοµοτηνής. Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.



Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
«Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Ο ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ (1926-1949)» ■ώρα: 20:00
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος, η εθνική και εκκλησιαστική δράσις του (1926-1949)», που εκδόθηκε από τον Μορφωτικό Όµιλο Κοµοτηνής και την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών σε δεύτερη έκδοση ως 9ο Παράρτηµα της «Θρακικής Επετηρίδας». Το βιβλίο παρουσιάζουν: ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Καραθανάσης και ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισµού στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης. 

Χώρος: Αµφιθέατρο του Ιδρύµατος Παπανικολάου.

«ΑΝΝΥ» ΤΟΥ THOMAS MEEHAN – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 21:00
Οι µαθητές του Μουσικού Σχολείου Κοµοτηνής για δεύτερη χρονιά δοκιµάζουν τις δυνάµεις τους στο είδος του µιούζικαλ, ανεβάζοντας τη γνωστή παράσταση «Άννυ». Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπηµένα µιούζικαλ παγκοσµίως. Η ιστορία ξεκινά όταν η Γκρέης Φάρελ, η γραµµατέας του δισεκατοµµυριούχου Όλιβερ Γουώρµπακς, επιλέγει ένα ορφανό κοριτσάκι για να φιλοξενηθεί στην έπαυλη του αφεντικού της. Για τη µικρή Άννυ που περνάει δύσκολα στο ορφανοτροφείο εξαιτίας της Μις Χάνιγκαν, της δεσποτικής διευθύντριας, η πρόταση αυτή τη µεταφέρει σε έναν κόσµο παραµυθένιο.
Γενική επιµέλεια: Σοφία Ιερωνύµου • Ενορχήστρωση: Νίκος Ιερώνυµος.
Πρωταγωνιστούν οι µαθητές: Σοφία Πιστοφίδου, Γιάννα Χαριτίδου, Ιωακείµ Ιωακειµίδης, Εύα Νικολαΐδου, Χρύσα Αδαµακοπούλου και Βασίλης Φραντζόπουλος.
Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή µουσική από την τζαζ µπάντα του Σχολείου.
Χώρος: Αµφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Κοµοτηνής. 



Πέμπτη 7 Μαΐου 2015


ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ «SYSTEM@G» ■ώρα: 12:00-15:00
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κοµοτηνής και η «System@G» σε συνεργασία µε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Eκπαίδευσης Ροδόπης δια του Συµβουλευτικού Σταθµού Νέων διοργανώνουν δράσεις κατά των διακρίσεων στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας Νέων «Δ+! Γίνε το + στα Δικαιώµατά σου». Η εκδήλωση περιλαµβάνει live µουσική, χορό, street action, δρώµενα και αθλητικές δραστηριότητες των συµµετεχόντων φορέων, επιδαπέδια παιχνίδια, κουκλοθέατρο κατά των διακρίσεων, έκθεση µε τα κολλάζ που δηµιούργησαν οι µαθητές στο πλαίσιο της δράσης «Κάτι παίζει… µε τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα», προβολή όλων των δράσεων και των προϊόντων της πρωτοβουλίας «Δ+! Γίνε το + στα δικαιώµατά σου» (σποτ Δ+, βιντεάκια, final flash mob, υλικό από κάθε εβδοµάδα δράσης).
Συµµετέχουν: Ο Σύλλογος Ατόµων µε Κινητικά προβλήµατα και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», Τοπική
Οµάδα Δράσης της Διεθνούς Αµνηστίας στην Κοµοτηνή, «ΑΡΣΙΣ» Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης
Νέων: Δοµή Φιλοξενίας και Φροντίδας Ασυνόδευτων Παιδιών Αιτούντων Άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.
Με την υποστήριξη του Ιδρύµατος Νεολαίας και δια βίου Μάθησης.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

«ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 18:00-20:00 και 20:00-22:00
Η θεατρική οµάδα του 3ου Γυµνασίου Κοµοτηνής που αποτελείται από 12 µαθητές και υπεύθυνη για τη λειτουργία της είναι η Διευθύντρια του Γυµνασίου Δρ. Κερατσώ Γεωργιάδου παρουσιάζει το νέο θεατρικό έργο του καθηγητή Αγγλικών και Υποδιευθυντή του 4ου Δηµοτικού Σχολείου Κώστα Μαυρίδη µε τίτλο «Ρωµαίος και Ιουλιέτα- Ταξιδιώτες στο χρόνο». Η σκηνοθεσία της παράστασης που θα παιχθεί δύο φορές αυθηµερόν είναι του συγγραφέα του έργου, Κώστα Μαυρίδη.
Χώρος: ΔΗΠΕΘΕ Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Libertango- Zoe» - ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ ■ώρα: 21:00
Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει µια «Γιορτή» µε τον τίτλο «Libertango». Οι δικές της συνθέσεις και διασκευές κάνουν παρέα µε τους συνταξιδιώτες της «Γιορτής»: Astor Piazzola, Marianno Mores, Carlos Gardel, Angel Villondo, Nikolai Rimsky-Korsakov, Μάνο Χατζιδάκι, Μανώλη Χιώτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Νίκο Γούναρη και Μιχάλη Σουγιούλ. Η «Γιορτή» µεγαλώνει µε Παραδοσιακά Τραγούδια από Μ. Ασία, Βαλκάνια, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο και Αιγαίο. Στην παράσταση συµµετέχουν οι εξαίρετοι µουσικοί του “Zoe’s Sextet”: Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν), Ηλίας Αργυρόπουλος (πιάνο), Γιώργος Ρούλος (κόντρα-µπάσο), Στέλιος Γενεράλης (τύµπανα), Κώστας Κωνσταντίνου (κιθάρα), Γιάννης Παπαγιαννούλης(κρουστά) και ερµηνεύει ο Θάνος Πολύδωρας.Την παράσταση «ντύνει» µε χορογραφίες tango ο Σύλλογος “Alma Libre”.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.



Παρασκευή 8 Μαΐου 2015
ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ «SYSTEM@G» ■ώρα: 12:00-15:00
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κοµοτηνής και η «System@G» σε συνεργασία
µε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Eκπαίδευσης Ροδόπης δια του Συµβουλευτικού Σταθµού Νέων διοργανώνουν δράσεις κατά των διακρίσεων στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας Νέων «Δ+! Γίνε το + στα Δικαιώµατά σου». Η εκδήλωση περιλαµβάνει live µουσική, χορό, street action, δρώµενα και αθλητικές δραστηριότητες των συµµετεχόντων φορέων, επιδαπέδια παιχνίδια, κουκλοθέατρο κατά των διακρίσεων, έκθεση µε τα κολλάζ που δηµιούργησαν οι µαθητές στο πλαίσιο της δράσης «Κάτι παίζει… µε τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα», προβολή όλων των δράσεων και των προϊόντων της πρωτοβουλίας «Δ+! Γίνε το + στα δικαιώµατά σου» (σποτ Δ+, βιντεάκια, final flash mob, υλικό από κάθε εβδοµάδα δράσης).
Συµµετέχουν: Ο Σύλλογος Ατόµων µε Κινητικά προβλήµατα και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», Τοπική
Οµάδα Δράσης της Διεθνούς Αµνηστίας στην Κοµοτηνή, «ΑΡΣΙΣ» Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης
Νέων: Δοµή Φιλοξενίας και Φροντίδας Ασυνόδευτων Παιδιών Αιτούντων Άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.
Με την υποστήριξη του Ιδρύµατος Νεολαίας και δια βίου Μάθησης.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΟΣΙΑ ΣΟΦΙΑ Η ΕΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΑΣΚΗΣΑΣΑ-“ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ■ώρα: 20:00
Η εκδήλωση περιλαµβάνει οµιλία µε θέµα τον ασκητικό βίο της ΟΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ από τον Ιεροδιάκονο
Χρήστο Κούρτη και προβολή ηµίωρου ντοκιµαντέρ για τη ζωή της.
Χώρος: Αίθουσα Ιδρύµατος Παπανικολάου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι:
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου
• Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Μέσης
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδιάς και Φίλων
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κοµοτηνής
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΟΡΦΕΑΣ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ. ΚΑΙ ΤΟΝ «ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ»
Η Ένωση Ποδηλατικών Σωµατείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία µε τον Π.Σ.Κ
«ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ» διοργανώνουν ποδηλατικό αγώνα δρόµου µε την ονοµασία «Τοπικό Πρωτάθληµα
Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ. αντοχής και ατοµικής χρονοµέτρησης».
Εκκίνηση αγώνα: Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωµένης Βαθυρρύακος.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ- «ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ»:
ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ■ώρα: 12:00-15:00
Η δράση αποτελεί το τελικό event ενός κύκλου συζητήσεων, επαφών, εκδηλώσεων, ηµερίδων και δραστηριοτήτων µε θέµα «τη συµµετοχή και την ενεργοποίηση των νέων µέσα από το δοµηµένο διάλογο», η οποία οργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κοµοτηνής και τη «System@G» σε συνεργασία µε πολλούς συλλόγους της πόλης µας και την υποστήριξη του Ιδρύµατος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Σκοπός να περάσει το µήνυµα ότι οι νέοι συµµετέχουν, δηµιουργούν, αλληλεπιδρούν, διασκεδάζουν µε το δικό τους µοναδικό τρόπο και µας προσκαλούν να µοιραστούµε µαζί τους τις ιδέες, τον ενθουσιασµό και την ενέργειά τους.
Συµµετέχουν: Ελληνική Οµάδα Διάσωσης-Παράρτηµα Κοµοτηνής • Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού
Σώµα Ελλήνων Προσκόπων ν. Ροδόπης • Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Κοµοτηνής • Οικολογική Οµάδα Ροδόπης • Λέσχη «Leo» Θράξιππος Κοµοτηνής • Όµιλος «Rotaract» Κοµοτηνής • Οµάδα Νέων Γυναικών ΧΕΝ Κοµοτηνής • Αερολέσχη Κοµοτηνής • On Bikes Ποδηλάτες Κοµοτηνής • Ποδηλατικός Σύλλογος Κοµοτηνής «Θράκας Ιππέας» • Όµιλος Φοιτητών Δ. Θράκης (Σύλλογος Επιστηµόνων Μειονότητας Δ. Θράκης) • Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Κοµοτηνής «Περιπλανώµενες Ψυχές» • Εµπορικός Σύλλογος Κοµοτηνής • Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής «Επί Σκηνής».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΥΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 19:30
Η Οµάδα βιβλιοπαρουσίασης του 2ου Γυµνασίου Κοµοτηνής, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράµµατος Σχολικών Δραστηριοτήτων, και σε συνεργασία µε τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου, παρουσιάζει το ιστορικό µυθιστόρηµα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Ο Ύπατος της Σμύρνης
», παρουσία του συγγραφέως. Μέσω του αμφιλεγόμενου Ύπατου Αρμοστή Σμύρνης, την περίοδο 1919-1922, Αριστείδη Στεργιάση, Του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, του ιδρυτή και διευθυντή του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και της σμυρνιάς δημοσιογράφου και πολεμικής ανταποκρίτριας που ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στη μικρασιατική εκστρατεία, Έλδας Λαμπίση, καθώς και όψεις της σμυρναίικης ζωής πριν την καταστροφή.
Την βιβλιοπαρουσίαση πλαισιώνουν σμυρναίικα τραγούδια από την ορχήστρα της Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα».
Υπεύθυνη εκδήλωσης βιβλιοπαρουσίασης: Έφη καραπούλη, φιλόλογος του 2ου γυμνασίου.
Υπεύθυνος ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα»: Χρήστος Χατζόπουλος, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής, συνθέτης.
Χώρος: Αμφιθέατρο ιδρύματος Παπανικολάου.
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι:

• Πολιτιστικός Όµιλος Ξυλαγανής
• Τµήµα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Ευόσµου Δήµου Κορδελιού-Ευόσµου
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσµου
• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
• Σύλλογος Πολιτισµού και Ανάπτυξης Σαπών ν. Ροδόπης «ΔΡΩ»
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΑΓΚΟΠ ΜΠΑΡΟΝΙΑΝ»
ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ ■ώρα: 21:00
Παρουσίαση του αρµενικού κωµικού θεατρικού έργου «Ήρωας ο εσώγαµπρος» από το αρµενικό θεατρικό εργαστήρι «Αγκόπ Μπαρονιάν» της Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, σε σκηνοθεσία Σιµόν Χατσµανιάν. Το έργο παίζεται εξ ολοκλήρου στην αρµενική γλώσσα.
Χώρος: ΔΗΠΕΘΕ Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ 4Χ4 ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 10:00
Οδηγοί-µέλη της Λέσχης 4Χ4 Κοµοτηνής επιδεικνύουν τις δεξιοτεχνικές δυνατότητες τετρακίνητων
αυτοκινήτων µε τη συµµετοχή για πρώτη φορά πληρωµάτων Α.Μ.Ε.Α. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
Χώρος: Λέσχη 4Χ4 Κοµοτηνής στο Τυχηρό.


ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ. ΚΑΙ ΤΟΝ «ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ»
Η Ένωση Ποδηλατικών Σωµατείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία µε τον Π.Σ.Κ
«ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ» διοργανώνουν ποδηλατικό αγώνα δρόµου µε την ονοµασία «Τοπικό Πρωτάθληµα
Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ. αντοχής και ατοµικής χρονοµέτρησης». 

Εκκίνηση αγώνα: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ON-BIKES ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 12:00
Με το σύνθηµα «Η Ελλάδα ποδηλατεί! Η Κοµοτηνή ποδηλατεί! Να είστε όλοι εκεί! Σας περιµένουµε!»
οι On–Bikes! Ποδηλάτες Κοµοτηνής διοργανώνουν µια µεγάλη και χαρούµενη γιορτινή ποδηλατοπορεία για να γεµίσει η Κοµοτηνή µε …ποδηλατοπαρέες! 

Αφετηρία: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 18:30
Η Φωτογραφική Οµάδα Κοµοτηνής (Φ.Ο.Κ) εκθέτει τις φωτογραφίες των µελών της που συµµετείχαν
στις φωτογραφικές συναντήσεις της Οµάδας. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:00-22:00.
Διάρκεια: 10-17 Μαΐου 2015 

Χώρος: Αίθουσα Καπναποθήκης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ■ώρα: 19:00
Η «παρέα» των Θρακών Καλλιτεχνών, που, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συµµετέχουν στη γιορτή των Ελευθερίων της πόλης, εµπλουτίζεται µε τη συµµετοχή καλλιτεχνών του Συλλόγου Επιστηµόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:00-21:00 Διάρκεια: 10-14 Μαΐου 2015 

Χώρος: Αίθουσα Εκθέσεων Ιδρύµατος Παπανικολάου

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ Lions «ΟΡΦΕΑΣ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ Leo «ΘΡΑΞΙΠΠΟΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ■ώρα: 19:30
Η Λέσχη Lions «Ορφέας» Κοµοτηνής και η Λέσχη Leo «Θράξιππος» οργανώνουν, από κοινού µε την
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, ένα οδοιπορικό επιστροφής στο χρόνο και στο χώρο της πατρίδας
µας, µε εικόνες και ακούσµατα. 

Χώρος: Αµφιθέατρο Ιδρύµατος Παπανικολάου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι και τα Λύκεια:
• 2ο Λύκειο Κοµοτηνής
• Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής Δήµου Κοµοτηνής «Ο ΓΡΑΤΙΝΟΣ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσµίου
• Σύλλογος Επιστηµόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου ν. Ροδόπης «Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδηµής και Φίλων
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΟΡΦΕΑΣ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Κώστας Λειβαδάς, µε συνοδοιπόρο τον σταθερό συνεργάτη τους Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου -µαντολίνο, κιθάρες, ενορχηστρώσεις- και τον Αργύρη Διαµαντή στα κρουστά, γιορτάζουν µαζί µε την πόλη τα Ελευθέριά της, µε ένα µουσικό πρόγραµµα ποιοτικών προδιαγραφών.
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.


Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ■ώρα:18:00-20:00
H Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δηµιουργεί δικό της περίπτερο ενηµέρωσης και συζητά µε το κοινό, αναδεικνύοντας την αξία του εθελοντισµού 

Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ■ώρα: 20:00
Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ιδρύθηκε το 1972 και από την ίδια χρονιά άρχισε η λειτουργία του Τµήµατος Χορωδίας και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. Διευθυντές της χορωδίας υπήρξαν οι πρωτοψάλτες Κυριαζής Κυριαζής (1972-1974) και Γεώργιος Καραµάνης (1972-1979). Από το 1975 µέχρι σήµερα Διευθυντής και Χοράρχης είναι ο Αθανάσιος Σαλαµάνης. Από το 2008 ο Γρηγόριος Παπαγιάννης, από το 2010 ο Σάββας Παρασκευαΐδης και ο Χρήστος Κρεµαστάς και πρόσφατα ο Δηµήτριος Λύτης είναι επίσης καθηγητές της Σχολής και Χοράρχες.
Χώρος: Αµφιθέατρο Ιδρύµατος Παπανικολάου.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι:
• Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Καλλίστης «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη
• Πολιτιστικός Λαογραφικός Επιµορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Υφαντών «ΤΟ ΚΑΡΣ»
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής


Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«ΚΑΠΝΙΖΩ, ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΕΜΕΝΑ; ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»-ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ «ΟΡΦΕΑΣ» ■ώρα: 9:00-13:00
Η δράση «Καπνίζω, αφορά µόνο εµένα; Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσµατος» διοργανώνεται από
το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της ΠΕ Ροδόπης
«ΟΡΦΕΑΣ», τον Εµπορικό Σύλλογο Κοµοτηνής, το Σωµατείο Ζυθεστιατόρων-Ψητοπωλών καταστηµαταρχών Κοµοτηνής και Περιφέρειας Ροδόπης και το Σωµατείο Καφεπωλών καταστηµαταρχών Κοµοτηνής και Περιφέρειας Ροδόπης.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΔΗ ■ώρα: 10:30
Στο Μνηµείο των Ηρώων, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρχών της ΧΧΙ Τεθωρακισµένης Ταξιαρχίας και Τιµητικού στρατιωτικού αγήµατος.

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 11:00

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 11:10

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ ■ώρα: 19:00
Υποδοχή της Iεράς Εικόνας της Θεοµήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωµένης Βαθυρρύακος και λιτάνευσή της µέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, όπου θα τελεστεί εσπερινός µετ’ αρτοκλασίας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι:
• Σύλλογος Εβριτών ν. Ροδόπης
• Εκπολιτιστικός Μορφωτικός 1⁄4µιλος Αρµενίων Κοµοτηνής
• Σύλλογος Ηπειρωτών ν. Ροδόπης «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»
• Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κοµοτηνής
• Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ»
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ■ώρα: 21:15
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δηµόσιας Τάξης, Ιωάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληµατολογίας, πρώην Πρύτανης του Δ.Π.Θ. και Επίτιµος Δηµότης Κοµοτηνής.
Χώρος: Αµφιθέατρο Ιδρύµατος Παπανικολάου.


Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ-ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ■ώρα: 7:00

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ■ώρα: 10:30


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 11:15


ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ■ώρα: 11:30

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ■ώρα: 20:30
Συµµετέχουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα οι Σύλλογοι:
• Μορφωτικός Όµιλος Κοµοτηνής «Μ.Ο.Κ.» - Α΄ Μέρος
• Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κοµοτηνής και Περιφέρειας «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»
• Σύλλογος Κρητών ν. Ροδόπης «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ»
• Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών ν. Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»
• Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων
• Μορφωτικός Όµιλος Κοµοτηνής «Μ.Ο.Κ.» - Β΄ Μέρος
Τα χορευτικά συγκροτήµατα συνοδεύει το µουσικό σχήµα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ».
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ» ■ώρα: 21:00
Οι «Κακές Συνήθειες», τοπικό ροκ συγκρότηµα, παίζουν ελληνικό και ξένο ροκ. Το συγκρότηµα αποτελούν οι: Απόστολος Μαρτσάς (Φωνητικά), Μάκης Πατρωνίδης (Κιθάρα), Ολύµπιος Αυτζηκόλιος, (Μπάσο), Τάσος Καπζάλας (Πνευστά), Ευάγγελος Γεωργίου (Ντραµς).
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


Σάββατο 16 Μαΐου 2015

STREET ACTION ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 12:30-15:00
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κοµοτηνής και οι εθελοντικές του οµάδες, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ελευθερίας του Τύπου, πραγµατοποιούν Street Action δράσεις, µε θεατρικό δρώµενο και βιωµατικές δραστηριότητες, για ενηµέρωση στη σηµασία της ελευθερίας της έκφρασης. 

Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.
 

«ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1923 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980» - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΜΠΑΝΙΔΗ ■ώρα: 20:00
Η έκθεση περιλαµβάνει φωτογραφίες αθλητών, σκηνές αγώνων, έπαθλα αθλητών, αρχειακό υλικό συλλόγων και εφηµερίδων της εποχής.
Επιµέλεια έκθεσης: Ευάγγελος Αλµπανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ.

Χώρος: Αίθουσα Καπναποθήκης
 
«Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ AΠΟ ΤΟ 1946 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1973» -ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

Η έκθεση περιλαµβάνει αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νοµού Ροδόπης.
Επιµέλεια έκθεσης: Γενικά Αρχεία Κράτους ν. Ροδόπης.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:00-22:00.
Διάρκεια: 16-17 Μαΐου 2015 

Χώρος: Αίθουσα Καπναποθήκης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ “IMAM BAILDI” ■ώρα: 21:00
Οι “Imam Baildi” ανεβαίνουν στη σκηνή για να παρουσιάσουν µεταξύ άλλων και τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου τους µε τίτλο «III», που είναι το επιστέγασµα της µέχρι σήµερα επιτυχηµένης πορείας τους.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.


Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΒΟΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 11:00-13:00
Ο Ιππικός Πολιτιστικός Όµιλος Κοµοτηνής προσφέρει σε µικρούς και µεγάλους τη δυνατότητα εξοικείωσης µε τα άλογα όπως επίσης και δωρεάν ιππικές βόλτες.
Χώρος: Πανθρακικό Στάδιο Κοµοτηνής


KOMOTINI STREET RELAYS 2015 (ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ)
12 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ■ώρα: 17:00
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ■ώρα: 18:30
«Μόνος σου πηγαίνεις πιο γρήγορα, αλλά µαζί µε άλλους φθάνεις πιο µακριά» ή «Φτιάξε την τετράδα σου και έλα να τρέξεις για καλό σκοπό» είναι δύο από τα συνθήµατα των Street Relays που πραγµατοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη µας. Στα Street Relays ταυτίζονται, και συνυπάρχουν οµαδικά και αρµονικά, ο αγωνιστικός και ο µαζικός αθλητισµός, σε έναν αγώνα δρόµου µε τη συµµετοχή όλων (παιδιά, ηλικιωµένοι, άτοµα µε αναπηρία κ.ο.κ.) και στόχο να αναδειχθεί ο αθλητισµός ως ένα σηµαντικό εργαλείο άρσης κάθε είδους αποκλεισµού.
Τα έσοδα των συµµετοχών από τους αγώνες Street Relays θα αποδοθούν σε Κοινωφελές Ίδρυµα της Ροδόπης.
Συνδιοργανωτές: Δ.Π.Θ-Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κοµοτηνής, Α.Σ. Αµε.Α ΗΡΟΔΙΚΟΣ, ΔΚΕΠΠΑΚ, Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.,
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Παράρτηµα Κοµοτηνής.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.

«ΔΕΚΑ ΣΚΗΝΕΣ ΖΩΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» ■ώρα: 20:00
Το Εφηβικό Τµήµα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Επί Σκηνής» παρουσιάζει τις «Δέκα σκηνές ζωής» που απεικονίζουν την ανάγκη των ανθρώπων για αγάπη, φιλία, έρωτα και το πόσο επίπονη είναι πολλές φορές η αναζήτησή τους.
Διδασκαλία: Μυρσίνη Λαντζουράκη.
Παίζουν: Γιάννης Γιανναράκης, Χρήστος Δαλκυριάδης, Νικόλας Θεοδώρου, Νικολέτα Καραµάνη, Ιωάννα Μεταλλίδου, Ιωάννα Προυσανίδου, Ελένη Τσαραµπουλίδη, Βίλµα Φραντζή και Νάνσυ Χηράκη.
Χώρος: ΔΗΠΕΘΕ Κοµοτηνής • Είσοδος Ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΔΕ ΜΑΡΩΝ ΦΑΙΒ» ■ώρα: 20:00
Οι «Δε Μάρων Φάιβ», έδρα των οποίων είναι η Μαρώνεια απ’ όπου πήραν και τ’ όνοµά τους, αποτελούνται από τους Γιάννη Βασιλάκη, Μάνο Βασιλάκη, Στέλλα Χατζηγεωργίου, Ηλία Κουρούδη και Σταύρο Φανφάνη. Rock µπάντα από τις λίγες µε ρεπερτόριο από τις εποχές του Woodstock µέχρι και σήµερα, αµιγώς αγγλόφωνο και πάντα ρευστό.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοµοτηνής.