Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο θρακιώτης αντιδήμαρχος που... βοήθησε στο μάθημα αναρρίχησης της Ματσούκα

Η αναρρίχηση, είναι ένα ξεχωριστό, απαιτητικό άθλημα που διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της. Είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφό του, δηλαδή τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβασή μας. 

Φυσικά υπάρχουν ασφάλειες, σχοινιά αλλά αυτά χρειάζονται όχι για την προώθησή μας, αλλά για να αποσοβήσουν το ατύχημα σε ενδεχόμενη πτώση. Ένας κάθετος βράχος συμβολίζει την πρόκληση. Η κορυφή συμβολίζει το επίτευγμα. 

Η αναρρίχηση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα κύκλο προσωπικής ανταμοιβής, μια μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας, μια πηγή ικανοποίησης στην οποία μπορούμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά. 

Η αναρρίχηση πέρα από την άσκηση μας ψυχαγωγεί γι’ αυτό και αποτελεί αντικείμενο της ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Για την πρακτική άσκηση των φοιτητών έχει διαμορφωθεί τεχνητός τοίχος αναρρίχησης στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ. Την ώρα του μαθήματος ο φακός της εφημερίδας «Χρόνος» συνέλαβε την επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ Ράνια Ματσούκα να διδάσκει στους φοιτητές της τεχνικές αναρρίχησης. 

Οι φοιτητές φορώντας ειδικό εξοπλισμό, όπως σχοινιά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, αναρριχήθηκαν, δοκιμάζοντας στην πράξη όσα τους είπε η καθηγήτρια τους. «Το συγκεκριμένο μάθημα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κύκλου μαθημάτων που αφορά τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Έχουμε έναν τεχνητό τοίχο αναρρίχησης τον οποίο φτιάξαμε με μεγάλο κόπο και επάνω σε αυτόν εφαρμόζουν τις τεχνικές», είπε. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος τα παιδιά κάνουν και εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Τα Θρακικά μετέωρα θεωρούνται ιδανικός προορισμός γι΄ αυτό το σκοπό. «Κάνουμε δύο δραστηριότητες το εξάμηνο, και εκτός από αναρρίχηση κάνουμε ράφτινγκ που είναι ένα ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα»

Η αναρρίχηση είναι μία δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, αρκεί βέβαια να ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας. «Όταν κάτι το κάνουμε με ασφάλεια, όλες οι ηλικίες μπορούν να περάσουν όμορφα και ευχάριστα την ώρα», είπε η κ. Ματσούκα. 

Πάντως πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια γι΄ αυτό όταν κάποιος φοιτητής κάνει αναρρίχηση στον τοίχο, είναι δεμένος με σκοινιά με την καθηγήτρια του Ράνια Ματσούκα. Ένα δεύτερο άτομο συγκρατεί την καθηγήτρια, προκειμένου να μην την παρασύρει με το βάρος του ο φοιτητής. 

Αυτό το δεύτερο άτομο έτυχε για λίγο να είναι στις αρχές του μήνα ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος είδε το μάθημα και θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Από εκεί και η φωτογραφία...